= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Клипове, галерии, плейлисти и албуми в WordPress

Friday 19.12.2008 14:11 EET · Публикувано от в = Wordpress =

Двата глобални проглема, които най-много ме тормозиха, масиратото качване на клипчета и снимки са тотално отработени. Става дума за едни малки хитринки, до които сам стигнах и сега умело използвам за да се прибавят горепосочените медийни файлове. Ето няколкото неща, които се правят преди да се започние обяснението преди всичко:

 1. При използването и на двата плъгина (Wordtube и NextGEN Gallery) много полезна екстра е на самия сървър да има запусната и настроена SAMBA или поне FTP/SFTP сървър, с което в последстви да се качват множество файлове наедно, без да се притеснявате от бройката или размера.
 2. Второто условие е да редактирате /usr/local/php.ini файла и да промените времената за изпълнение на скриптовете в секцията “Resource Limits” , те са в секунди и при мен съм ги направил 3600/1800 (средно за качване и преоразмеряване на 100 снимки отнема около 5 минути за операция).
 3. Последните нужни са да си набавите подходящи редактори за база данни (phpMyAdmin става, но не е удобен за обемиста и рутинна работа, аз ползвам SQLyog), и едитори за видео/снимки. Последото особено може да ви потрябва, защото понякога сте снимали и на портет, а плъгина може да ресайзва, но не и да върти снимките… А ако използвате някоя програма или клиент за редакция на базата данни – внимателно подберете енкодинга, че стават едни бози… Блога например е на UTF8, но на този енкодинг SQLyog-а чете базата на кльомби и маже като за световно. Но след няколко опита сработи изненадващо на cp1251… Така че дерзайте.

И да започнем…

Първото обяснение е за галериите със снимки. Предполага се, че щом четете това имате инсталиран и работещ NextGEN Gallery плъгин, и можете да боравите с програма за обработка на снимки. А за какво ще го използвате този софт, за въртене ли само (то са кат се замисля и Windows Picture anf Fax Viewer добре ги върти) или промяна на големината – няма значение. ето и няколкото стъпки за улеснено боравене:

 1. Създайте нова галерия. Името задължително да е на английски (не на кирилица!). После има стъпка за преименуване.
 2. Отворете папката на галерията (обикновенно /wp-content/gallery/ime_na_novata_galeria) и изсипете вътре необработените ненамалени или вече обработени снимки.
 3. Отидете на “Mannage Gallery” и отворете линка с новата галерия. Натиснете бутона за сканиране за нови снимки. По този начин, ако галерията е нова – намира всички снимки и автоматично им прави тумбнейли. А ако е стара с добавени снимки – намира си новите снимки и пак прави тумбнейлите.
 4. Ако снимките са необработени и много големи, маркирайте всички и от масовите задачки дайте “Resize images”. Така се преоразмеряват по предварително зададените параметри от настройката на плъгина.
 5. Ако ще имате много галерии от един вид (купони, мероприятия, пътувания, презентации) може да си спестите много главоболия и разхвърлия, и да ги организирате по папки. За целта, направете в /wp-content/gallery нова папка с категорията (например “kuponi”) и преместете всички галерии от /wp-content/gallery в нея. След това, за всяка преместена галерия абслютно задължително е да промените и пътя към галерията. Това може да се направи от панела за редакция на самата галерия или през клиент, директно в базата данни редактирайки таблицата “wp_ngg_gallery”.
 6. Следва промяна на името на галерията (тук вече може да се използва кирилица) и озбор на пилотна снимка за самата галерия и сте готови.

Следващото описание е подобно на предното, само дето има малко повече боравене с базата данни. Или поне на мен ми стана по лесно вече да си човъркам там, от колкото да чакам да ми се изпулнят заявките през веб-а. Доста по-бързо е. Самото описание предполага както се досещате пак, че може да боравите ако не свободно, то поне без да правите мизерии в базата данни и д си обработвате клипчета със съответните програми и имате работещ и настроен Wordtube плъгин. Всичко това може да стане и през панела за управление на медийните файлове в Wordtube, но вярвайте ми, когато имате да добавите повече от 3-4 клипа наведнъщ ще ви трябват каничка кафе и кутия цигари и доста бързо ще се осъваршенствате в редактирането на база данни.

 1. Пригответе с подходяща програма клипчето и тумбнейла за неговото представяне. Ако нямате картинка за клипчето, то като го отворите просто ще видите черно екранче и PLAY бутона на него. Или друго яче казано – картинката не е задължителна. Копирайте и двете на място в сайта си, кудето пазите медийните си файлове, като запомните или си запишете някъде какъв е пътя към тях, както и имената им.
 2. Отворете базата данни и издирете “wp_wordtube” таблицата и разгледайте имената на колонките. Така лесно ще разберете къде какво да напишете. Най-ясно може да ви стане, ако от памела за администриране прибавите едно клипче, а после разгледате таблицата и да видите кои полета се попълват и кои остават празни, както и синтакса на самото попълване.
 3. Направете нов ред в таблицата, като след това попълните съответните полета за име, път към файла, тумбнейла, размера на клипа и всичко останало друго. Повторете тази операция толкова пъти, колкото клипа сте качили, като прибавяте нов ред за всеки клип. Ето тук идва предимството на SQLyog или друг подобен клиент, тъй като phpMyAdmin все пак пак работи през веб и не е много по-бърз от добавянето през сайта.
 4. Отворете таблицата “wp_wordtube_playlist”. Разгледайте пак имената на колконките. Тук може да добавяте на ръка самите плейлисти. Както и в горната точка, много по-лесно е, ако преди това прибавите един плейлист от панела за управление и после разгледате резултата на записа. Както и при горната точка – полага се по един нов ред за всеки плейлист.
 5. Последната стъпка е редактирането на таблица “wp_wordtybe_med2play. Тук е описано кой клип към кой плейлист принадлежи. Както и при всечки медия-плеъри, така и тук няма ограничение за някой файл в колко листа да участва. Няма пак да повтарям, разгледайте, изяснете си коя колонка какво значи и пишете по нов ред за всяко клипче в кой плейлист е.

Еми… Това е. Останалото е въпрос на оформление на самата публикация, да си прибавите така редактираните галерии, албуми, клипове или плейлисти. Всичко останало е рутина.

P.S.: Статията е авторска. Ако има грешки – аз съм виновен. Теорията е доказана на практика от мен, но не твърдя, че е 100% написано като хората… Поне се надявам да е разбираемо.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.