= bubbalog =Дневникът на моето стадо

FreeBSD синхронизация на времето с NTP server

Wednesday 24.12.2008 22:17 EET · Публикувано от в = FreeBSD =

Винаги много ме е тормозело разликата по време между реалното събитие и часа записан в логовете. А както всеки администратор може да потвърди, това понякога може да се окаже много важно. Самото синхронизиране става с малка клиентска програма, която се инсталира допълнително, тъй като тя не се инсталира заедно с операционната система, както трябва и да сте въвели правилната часова зона в която се намирате.

Самото инсталиране се състои в няколко прости стъпки, като не изисква никакви настройки в последствие. Предвидено е, синхронизацията да става само при старт на системата, но при желание може да се добави ред за синхронизация на определен период от време в /etc/crontab.

Първата стъпка е инсталирането на самия клиент. Това може да стане по 2 начина – Директно от колекцията готови пакети през FTP с командата:

#pkg_add -rv ntp

при което системата се свързва с FTP сървъра, където се намира правилния набот от пакети за вашата версия на FreeBSD и инсталира всичко нужно, или директно от порт колекцията с командите:

#cd /usr/ports/net/ntp
#make install clean

Втората стъпка е да отворите порт 123 в защитната стена, за да може пакетите за NTP да минават безпроблемно. Специялно този въпрос как да стане това няма да засягам тук.

Третата стъпка е да тествате дали всичко сработва както трябва след инсталацията. За целта настройте на произволна дата системата:

#date 0205132245

Така сверена датата е вече 13.05.2002 22:45. Следва командата за автоматично сверяване:

#ntpdate -v -b asia.pool.ntp.org

След въвеждането ще видите следната системна информация

13 May 22:45:08 ntpdate[36616]: ntpdate 4.2.0-a Sun Feb 24 16:32:49 UTC 2008 (1)
24 Dec 19:11:38 ntpdate[36616]: step time server 218.234.23.44 offset 208819588.033476 sec

след което можете да проверите дали всичко е наред с комадата

#date

и трябва да видите вярното вече локално време.

Последната стъпка е записването на двата следни реда в /etc/rc.conf за да се запуска синхронизацията при старт на машината

ntpdate_enable=”YES”
ntpdate_hosts=”asia.pool.ntp.org”

С това настройката инсталацията и настройката приключват, като при всеки рестарт на машината ще имате синхронизиран сървър. Както споменах по-горе, ако искате синхронизацията да става на определен период от време просто добавете ред в /etc/crontab.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.