= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Проблем със скритo устройствo (hidden device) в Windows

Tuesday 06.01.2009 20:54 EET · Публикувано от в = Windows =

Днес реших да отворя домашния компютър и да го почистя от гадната прах. Откакто го оставих на земята се задръства буквално за около месец и става на кочина… Но както и да е, не там е проблема. Чистенето мина бързо затворих всечко, вързах кабелите, пуснах и… Дойде голямата засечка. Когато затварях, преместих мрежовата карта на по-долния слот за да може да “диша” видеокартата по-спокойно. Обикновенно тази операция предизвиква едно паразитно намиране на ново устройство, инсталира си драйверите и всичко си е пак на мястото. Принципно и този път стана така, но когато се опитах да сложа добре познатия ми IP ми заяви, че не може да сложи този адрес на този адаптер, защото той се ползва от “Network Adapter” който е скрит… Забелязах, че и новия ядаптер не е с неговото си име, а е “Network Adapter #2”. Направо се вбесих. Как може тъпия Windows да пази такава информация и да пази такава настройка, след като устройството въобще не съществува физически на самата конфигурация?

Решението е леко и просто. За да не разтягам повече локуми маправо пристъпвам към точкувано обяснение.

  1. Отворете Environment Variables (Кликнете на My Computer с десния бутон и изберете Properties, после отидете на таба Advanced и накрая натиснете бутона Environment Variables”)
  2. Натиснете бутона New под долното поле. В полето за име напишете DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES, а за стойност напишете 1 (единица)
  3. Натискайте ОК докато спре да иска където и да било, а след това рестартирайте.
  4. След рестарта отворете Device manager (Кликате с десния бутон на My Computer, избирате Manage от менюто и после избирате от лявата колонка на появилия се прозорец Device Manager)
  5. От менютата горе изберете View и после Show Hidden Devices. Сега би трябвало да видите в дясното поле всички скрити устройства които се намират на вашата машина.
  6. Следващата стъпка е да премхнете желаните устройства (“Network Adapter” и “Network Adapter #2”). Кликнете на устройството с десен бутон и изберете Uninstall.
  7. Пак от менютата горе изберете Action и после Scan for harware changes. Това отново ще прибави вашата мрежова карта, но вече като правилно устройство и име. Затворете  менъджера след като операцията приключи.
  8. Следва вече стандартната настройка на желания адрес на мрежовата карта. На това няма да се спирам да обяснявам как се прави. Предполагам, че щом сте направили всичко дотук няма нужда от обяснения по тази точка.

От мене лично бих добавил – внимавайте какво правите. Дето се вика 3 пъти мери, един път режи. След като тези нещаса така прилежно скрити, значи има защо и надали е толкова безопасно човек да трие напосоки каквото мисли за добре. Дано съм помогнал на някой с това.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.