= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Как се срина всичко или ъпгрейд без време…

Wednesday 04.03.2009 01:08 EET · Публикувано от в = FreeBSD =, = Всичко друго =

Както вече писах онзи ден, диска на работната станция умря. Тежко беше, но го преживях някак си. По-лошото беше, че не си замина само той…

Всичко явно е започнало в началото на годината, когато няколко дена имаше серия от спирания на тока, а можеби и токови удари. В началото нямаше много поражения, освен че няколко пъти вдигах от нищото диска на сървъра и ресторвах партишъни – нищо по тегаво. Но уви, не било само това… След около месец работната станция изведнъш престана да стартира сама. Бях я настройл да стартира всеки ден в 7:00 и да запуска определени неща. След това замина диска… Спрях pfSense-то за да му използвам харда за временна работна станция, закрепи се положението за няколко дена, но уви, след около седмица целия хардуер се предаде… До тук беше с вярната ми през доста години машина. Но… както е казал поета – всяко зло за добро. Поне направих така отлагания през времето ъшгрейд и сега си имам чисто ново дъно, по хубава жидеокарта, AMD-Sempron 64-битов процесор и 1 GB DDR2 RAM (за сведение стария беше 800MHZ/256SDRAM/HDD_WD-80GB/Nvida Geforce4 MX440, но понеже е ползван само за нет/чат/филми/музика не ми е било никакъв проблем). А след няколко дена ще се сдобия и с чистонова DVD записвачка и 250 GB диск… само шефа да даде пари разбира се. Направо не мога да му се нарадвам нанови комп все още.

По течкия проблем се оказа обаче за блог сървъра. От тези токови удари се оказа, че не само файловата система е заминала, а и един от RAM модулите, като съответно пораженията бяха некоректни бекъпи на базата данни на блога, рестартира се при всеки опит да се направи някаква операция на него… направо ужас. Отне ми около 3 часа докато успея да изкопирам съдържанието на блога (около 1.8 GB към момента на поста), както и да запиша бекъпите на базата данни. И тогава се замислих, колко хубаво е да си параноик. Когато предния път умря диска си написах едно малко скриптче, което да бекъпва базата на всеки час и още едно, което в 23:30 да хване всички дневни бекъпи и да ги архивира в един дневен пакет. По този начин не се затри почити нищо. Казвам почити, защото все пак поражения имаше, но не сериозни – последните 2 теми бяха заминали от кофти записите на диска… Но тези дни ще всема и тях да пренапиша, тъй като миже да са интересни за някой все пак.

И така, оборудван с чистонова работна станция и нова  RAM (от стария дектоп) и малко вдигнати мегахерци за блога започна третия етап на цялата сага – 4 днрвното преинсталиране, настройване и прекомпилиране на всичко. Един ден отиде за работната станция и три за сървъра… То не бе борба, то не бе проблеми, то не бе едно дично малко чудо. 3 дена цъклене до 5 сабахлем да се прекомпилира, инсталира и настрои всичко и да се запусне блога… Но крайния резултат е вече на лице както се вижда, всичко заспа а мястото си и мога да се похваля с първия си наистина сериозен преинстал и като един голям плюс мога да спомена, че не се затри нищо, което да съм забравил да взема от старата конфигурация. Сега остава последното удоволствие – за се радвам на цялата работа и да се наспя накрая като хората…

Ако някой ме попита, как може 3 дена да се боря с един нищо и никакъв комп – просто машинката не е първа младост, а съчетана с FreeBSD нещата стават сериозни. Не че системата е кофти, наротив – невероятна е, но има една малка гадост която все още не мога да си обясня с годините: Как може да съм направил нещо някога и т да е прилежно описано в текстов файл как е направено, а при следващия преинстал всичко писано да се окаже почити невалидно… Както стана и сега. Просто някакси за странично инсталираните и нужни ми неща няма някаква повратяема грешка/успеваемост. Инсталира се нужния модул и се започва с пробите за подкарване. Засега, единствените приложения на които съм научил магариите обаче са SAMBA и Apache/PHP/MySQL. Обаче BIND, mpd (VPN сървъра), мейл-а и още няколко други тествани орез годините доста трудно се поддават на дресировка… Но както и да е, цялото време а всета е пред мен за да се науча на всичко. Засега толкова, ще ходя да поспя малко след малко, че утре съм на работа.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.