= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Някакъв странен конфликт на BIND и SAMBA?

Wednesday 04.03.2009 01:27 EET · Публикувано от в = FreeBSD =

КАкто вече писах, до снощи преинсталирах целия сървър, като както е логично – сложих последната версия FreeBSD 7.1, която обаче дойде и с новите версии на някои ползвани от мен приложения, а именно SAMBA и BIND. Не че е толкова тежко, но трябва да се развиват нещата на някъде, което обаче поражда някои неудобства и главоблъсканици. Всъщност сега като се замисля надали и BIND-а даже е замесен в цялата работа, но поне така ми се струва.

Една такава енигма се оказа с грешката:

bind failed on port 139 socket_addr=0.0.0.0 (Address already in use)

която излизаше веднага след като зареди цялата операционна система и даде логин промпта. При цялото ровене по нета на нито едно място не намерих логично и читаво обяснение заши става така и от къде се появява, а най-тъпотот е, че и BIND и SAMBA си работят перфектно.

А решението се оказа както винаги ненормално елементарно. Само на едно място намерих просто, кратко и елементарно обяснение/решение: “Провери дали smbd/nmbd не са стартирани от inetd.conf”!!! Толкова просто, че чак ме хвана яд. И разбира се, досега винаги ги пусках от там, но вече явно няма да правя така. Просто коментнах двата реда от там и добавих в rc.conf

samba_enable=”YES”

и нещата заспаха, гадната грешка повече не се появи. Сега обаче имам едни други терзания, но май като гледам по форумите, това което ми извежда си е просто някакъво дебъг инфо… Но за това в друга тема ще пиша евентуално ако намеря нещо по въпроса.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.