= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Закуска за шампиони – баничка с боза или айрян

Saturday 14.03.2009 17:29 EET · Публикувано от в = Всичко друго =, = Идио-баланс =

Кой ли не знае за тях… Кой ли не е расъл с прословутите банички, боза и айрян закупени по път за работа или училище от близката баничарничка… Незнам, аз лично често се възползвам от този вид храна и много ще ми липсват ако ги няма покрай мен. Незнам как е с хората в чужбина, дет си ги нямат… Днеска докат си мислих пак ми хрумна да постна това полезно комплектче рецепти, които може да са от полза на всеки по всяко време (най вече ако си в чужбина), тъй като е доказано, че лекуват поне 3 неща винаги успешно – глад, махморлук (пиянски глад) и носталгия.

Специални благодарности за вкуснотиите, които са копнати от адреса за баничка и боза.

Айрян

За него са нужни не повече от 2-3 минути, предимно бъркане. Взимате едни кисело мляко и го изсипвате в кана. наливате още 2 кофички вода и бъркате. Подправяте на вкус със сол и пиете… Нищо сложно нали?  Не е така обаче с истинския айрян, този който правеше баба ми – с домашно кисело мляко. Млякото се вари, и когато изтине за да може да си топмете кутрето в него се разсипва по онези големите буркани от 800 гр., сипва се по една лъжица кисело мляко или специална закваска, завиват се с парцали или някакви дрешки и се оставя да вкисва. Единствения проблем ще е от къде може да се набави зад граница…

Боза

 • 5 л вода
 • 2 чаши брашно (от просо, пшеница, овес или ечемик)
 • 2 чаши захар
 • 1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.
Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.
Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес, като класиката е с дървена лъжица, но може и с телена. Ако останат бучки – пасатора…

Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.

След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня. Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.

Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник. Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.

Закваска:

 • 1 ч.ч. вода
 • 1 с.л. захар
 • 2 с.л. препечено брашно

Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

Баничка (като купешките!)

 • 1 кг. брашно
 • 0,550 мл. студена вода
 • 28 гр. сол

Плънка:

 • 6 яйца
 • 300 гр. сирене

Замесва се твърдо тесто. Оставя се да отпочине 10 мин., след това се разделя на 10 парчета, които се окръглят на топчета,  оставят се в/у намаслена с олио маса и отгоре също се намазват. Почиват още 10 мин.

Взема се 1 топка, разплесква се и в средата се слага бучка размекнато масло или мас и се захлупва с друга топка,като краищата се притискат с пръсти.Оставят се да почиват 20 мин.

Масата се намазнява с олио.След това се взима едната “питка” и се разточва малко с точилка, хваща се с ръце и се завърта над главата, това се повтаря няколко пъти ( на който му се вижда трудно може само да издърпва тестото докато стане на много тънък лист- прозрачен), доиздърпва се с ръце и се наръсва с олио. Дебелите краища се изрязват.

Прегъва се от 4-те краища към средата, като височината трябва да бъде 2 педи, а ширината 3 педи, получава се правоъгълник. Поставя се пълнежа и пак се прегъва на две.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.