= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Преинстал, dnsmasq и още малко нерви с MySQL

Friday 20.03.2009 03:40 EET · Публикувано от в = FreeBSD =

Ма’а му деба и пушина и ток и сървър, та безвреме ме кара да остарявам с по няколко часа… Нощеска пак е спирал тока, та всичко пак се срина… Тоя път обаче руут слайса замина, ама не просто замина, а се замаза тотално, заминаха като нечетими половината кърнъл модули, заминаха всички маунтпойнтове на другите слайсове…. Което на практика направи всичко неизползваемо… за пореден път. Само да дойде св. Паралей и вече UPS-а заема челни позиции в списъка с покупки.

Тоя път обаче приключението се оказа доста по-градивно не заради друго, а за това, че другите слайсове бяха останали непокътнати. Съответно свалих диска, набързо бекъпнах каквото мислих, че ще потрябва за последвалата преинсталация и реших да пробвам нещо планирано от много време и много интересно за мен (признавам си, грам не съм чел засега по темата) – какво ще стане, ако преинсталирам BSD-то директно върху старите слайсове. Ей, много корава се оказа системата, направо ме смая и ме накара за пореден път да подскачам от кеф! Какво стана ли? Ами когато се бутна от CD-то инсталацията просто му казах на кой какъв му е маунтпойнта и пуснах да се инсталира… па каквото стане. В най-лошия случай щях да имам пак 2-3 безсънни нощи за да окомплектовам всичко, но поне пътя вече е утъпкан и вече не ме е страх. И чудо! След като всико се инсталира като хората реших да проверя какво е пребърсало и какво е останало от старата информация. Всичко си беше там, директории, сайта, блога, логове, базата данни… Всички инсталирани работи… абе наистина всичко. Съответно нищо не работеше, пробвах да стартирам mc-то и – камик маммаму… Викам си – добър опит беше, ма май пак няма да се спи… И тогава ми хрумна да изтествам една от най-вълшебните комади, с която (допреди нейното знание) реших проблема с вечните рестарти на системата след всяко добавяне на софт, за да си го приеме и стане в работен режим:

#rehash

И ново чудо! Всичко тръгна все едно си е било винаги там и сякаш тая машина не беше умряла допреди един час! Та тъй и тъй бях почнал с пробите, викам си – ко ли ша стане ако копна стария rc.conf и да рестартирам, та да видя дали наистина е толкова хубаво, колкото си мисля? Речено-сторено. Рестарт… и все едно не е спирала машината. И тук започна да ми пада настроението… Просто нямаше как всичко да е идеално.

Проблема се появи, когато реших след като изтествах де що се сетих дали работи, най-накрая да проверя и как се държат веб отрочетата ми. А всичко се състоеше в невъзможноста на MySql да стартира. След няколко рестарта забелязах досадната работа, а именно грешкa, която даваше още при стартиране на операционната система:


Starting mysql
su: unknown login: mysql

И започна едно бясно ровене и търсене по Гуглето, и ако щете вярвайте, ма никъде не излезе това, освен в няколко джигитайски форума… ама може ли човек да разбере нещо от тях? Имаше няколко цитирани подобни грешки, но след прочитането на писаниците нямаха нищо общо с моя случай. И започна мисленето. И… както винаги решението се оказа доста лесно. Логически погледнато, на MySQL-а явно му трябваше логин mysql за да тръгне, а това определено липсваше. Пробвах с лаишкия начин – дали няма да стане ако директно презапиша master.passwd и group в /etc, тъй като в бекъпнатите имаше редове за mysql потребител, но уви, това не даде резултат. Слевдащия опит беше да създам директно този логин от акаунт менъджера в sysinstall… прегледах внимателно редовете в горепосочените файлове, къде какво да напиша като групи, информация, логин шелове, затрих редовете с mysql от тях и ги създадох наново на ръка… Рестарт… И тишина… Всичко тръгна като смазан часовник… Просто няма такова щастие.

Другия проблем който реших и отдавна борих беше да намеря най-накрая някаква ама много проста система за DNS forwarding , защото с тоя BIND направо умрях от гъдел и ужас. Ту го има, ту го нема… няма такива нерви. Може и да е хубав, ама определено не и за моя случай. След малко търсене (така и така бях се настроил за четене) попаднах на една много приятна програмка – dnsmasq. Просто това е перфектното нещо което ми трябваше – казваш в конфигурационния файл, че тоя и тоя адрес са на едикоя си вътрешна машина, а останалите заявки да пътуват към външен DNS сървър и толкова, няма зони, няма настройки и нерви… блаженство направо. Е както се подразбира, не мина без проблемче, но то бе отстранено много моменталически – незнам защо се сборичка с IPv6 адреса описан за localhost в /etc/hosts (пак пусна грешка при зареждане на системата), но след коментирането на съответния ред и това заспа кат малко бебе. А най-хубавото е, че с това реших и онзи досаден проблем с вечните побоища между BIND и nmbd кой да раздава имената и досадните непрекъснати грешки излизаши на екрана, когато и двете се стартират от /etc/rc.conf, заради което за няколко дена бях принуден smbd да е стартиран от inetd.conf, а nmbd да е спрян… Е, сега всичко е наред и навсякъде е настанала тишина.

И ето как без никакви особени проблеми сървъра пак е на крака, а аз отново научих няколко нови неща и то почити сам, което е най-големия гъдел от всичко…

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.