= bubbalog =Дневникът на моето стадо

10 неща на които не учат в дизайнерското училище

Sunday 29.03.2009 18:28 EET · Публикувано от в = Мът'рял от нетя =

Оригинал: http://designreviver.com/tips/10-things-they-dont-teach-you-in-design-school/

Времето прекарано в училище беше прекрасно, непрекъснато учех и бях заобиколен от хора със сходни интереси. Както и да е. След 5 години работа като дизайнер научих още много неща, а последващото е моята топ-10 класация на нещата, които научих по трудния начин.

1. Дипломата няма да ви помогне да си намерите работа.

Но портфолиото може! Разбира се, добре е да имате дизайнерско образование, но когато дойде време да изкарвате пари с това клиента ще иска да види какво можете, а не дипломата ви. Когато съм търсил работа никога не съм показвал дипломата си, нито един път даже.

design01.jpg

2. Добрия дизайн отнема време, не давайте строгоопределен краен срок.

Когато сте в дизайнерското училище уцителя дава задачка и дава краен срок, като се опитва да ви даде достатъчно време. Вашия шеф и вашия клиент обаче няма да са толкова добри. Те ще искат от вас да сте много продуктивен и винаго ще ви дават кратко време за изпълнение. Всички мои най-лоши дизайни са били тогава, когато съм се съгласявал да работя с нереално кратки срокове.

design02.jpg

3. Клиентът не гледа на вас като на артист.

Те просто си мислят, че вие ще им помогнете да продават повече. Това не означава, че просто трябва да предадете добър дизайн, това означава, че трябва да бъдете по-убедителен, когато поднасяте един по-артистичен проект. Бях много разочарован от това когато излязох от училище, но с течение на времето се научих да представям проектите на клиентите си.

design03.jpg

4. Трябва да носите на кофти критика.

Когато сте в училище научавате много от критиката на своите учители и съученици. Очеводно е обаче, че всички тези хора имат някакви познания, понякога даже повече и от вас. Много по-тежко е обаче, когато получавате критика от хора без съответното образование. Бъдете сигурни, че ще чуете доста малоумни и идиотски коментари върху работата ви и трябва да се научите да се примирявате с това.

design04.jpg

5. Редовно правете бекъпи на проектите си.

Повечето хора научават това по трудния начин, в деня когато компютъра умре. Обикновенно това става в най-неподходящото време, преди важна среща с клиент или нещо подобно. Ако мислите, че тази операция не се отнася до дизайна сте в една огромна грешка.

design05.jpg

6. Не спирайте да комуникирате!

Бъдете комуникативен, водете социален живот. Дори и да сте най-добрия дизайнер на света, никой няма да го разбере, ако няма възможност да се срещне с вас. Не е нъжно да се посветите само на работни срещи – Запищете се в някой отбор, присъединете се към някоя театрална група или каквото и да било друго, което ви е приятно да правите, важното е да сте в близост с хора които са от вашия бранш. Не се прехвалвайте и не говорете непрекъснато за вашата работа, но не пропускайте възможносткогато сметнете, че някой се нуждае от вашите умения.

design06.jpg

7. Винаги подписвайте договор с клиента си.

Това е нещо много досадно, особено ако мислите, че може да имате доверие на клинта си, но ще ви спести много главоболия. Трябва да ви се превърне в навк да подписвате поне прост договор когато започнете да работите. Аконямате идея как се пише договор може да погледнете това описание от  Andy Clark.

design07.jpg

8. Дизайнът е непрестанно учене.

Не си мислете, че когато излезете от училище с вашето образование е приключено. Като дизайнер вие трябва да сте непрекъснато в крак с времето и последните новости, както и с последните обновления на работните програми или в доста бързо ще изостанете във всяко едно отношение и загубите работата си.

design08.jpg

9. Да си добър дизайнер не е само въпрос на талант.

“Силно вярвам в късмета и работя толкова много колкото повече имам от него”  (?!). Тази мисъл на Томас Джеферсън показва значението на упоритата работа с креативно мислене. Като дизайнер вие трябва да четете, работите и експериментирате непрестанно. Това е единствения начин вашия талант да избухне.

design09.jpg

10. Принтерът ще спре да работи когато ви е нужен на-много.

Трябва да разпечатате проекта си преди среща с клиента? Това е момента с най-голям шанс принтерът ви да умре. Затова е нужно винаги да имате приятели или партньори които да помогнат в този така тежък момент.

design10.jpg

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.