= bubbalog =Дневникът на моето стадо

20 компании и еволюцията на корпоративните лога

Tuesday 30.06.2009 19:16 EET · Публикувано от в = Мът'рял от нетя =

Оригинал: http://www.instantshift.com/2009/01/29/20-corporate-brand-logo-evolution/

Чудили ли сте се някога как ли е изглеждало логото на Apple преди  30 години? Знаете ли, че VolksWagen е идея на Хитлер? Или как се е променяло логото на IBM през годините? Или от къде идва тривърхата звезда за лого на Mercedes-Benz?

Както знаем, логото е основата върху която се изгражда фирмения облик и служи за комуникация с дадена целева група. Много марки са променяли своите лога с течение на времето, тъй като избора на лого не е окончателен процес. По долу са посочени 20 компании и техните лога, както и кратка история и връзка към техните официални страници.

Еволюция на корпоративните лога

1. Apple

bcle-01.jpg

Това е една от най-големите компания за потребителска електроника и софтуер. Най известна е с продукти като Macintosh, iPod и iphone. Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн основават Apple прес 1976 за да продават своя ръчно изработен компютър Apple-I. Първоначално го предлагат на HP, но те отказват, като съм сигурен, че проклинат този ден все още.

Пътят към успеха на Apple не е лесен и Р. Уейн ликвидира своя дял в копаниятаСлед като излиза Apple-II през 1977, нещата започват да се развиват, като знаем, че най-големите върхове на компанията сапостигнати след това.

Apple-II има невероятен успех, тъй като е с цветна графика. Красивият и опростен дизаин винаги са били приоритет за уникалния подход към продажбата на всеки птехен продукт, като и тяхното лого не е изключение. Когато се основава, логото на Apple е стилизирана рисунка на Исак Нютон седнал под ябълковото дърво. Изработено е от Джобс и Уейн с мото: “Newton … A Mind Forever Voyaging Through Strange Seas of Thought … Alone.” Определено не се чудя, защо са имали проблеми с продажбите през този период.

Както и да е, Стив Джобс наема Роб Яноф да стилизира логото, което е било прекрасна идея. Роб създава “Ябълката-Дъга”, която е лого на компанията до 1998. Има много слухове защо Роб решава да изработи логото по този начин. Един от тях е, че Apple е лептата към Нютон (Откриването на гравитацията с Apple) и откакто Apple имат уникалния подход към всеки продукт с появата на цветниата графика, те носят дъгата. Друга теория е, че “Отхапаната Ябълка” отдава почит на математика Алън Тюринг, който се самоубива като изяжда ябълка потопена в цианид. Тюринг е признат за един от бащите на цомпютрите, а слухът е, че многоцветната ябълка отдава почит на неговата хомосексуалност.

Яноф споменава в едно интервю, че това е просто игра на думи (на английски “byte/bite” – “бит/отхапан”, и двете се четат като “байт”) със старото мото на Apple: “Byte into an Apple”, а дизайна на логото е такъв, за да не се бърка с домат или черешка

Официален сайт: http://www.apple.com/

***

2. Shell

bcle-02.jpg

През 1900 г. когато била основана компанията логото и било леалистична стилизирана черупка, която лежи на земята. Това е пектинова (?!) или обикновена миден, за разлика от днешното лого, което е по-удебелено, цветни и много по-стилизирано.

Еволюцията на логото започва през 1915, окгато опростеното лого помага за по-лесното представяне на компанията. Това е видимоот логото на компанията до 1930 г. Когато Shell започва своята дейност в Калифорния, кум логото се прибавят червения и жълтия цвят, които още повече допринасят за корпоративния вид на лодото и го правят още по-запомнящо се. Отделно, това са цветовете на Испания, където са родени много от заселниците в Калифорния, с което цели да се създаде и емоционална връзка между хората и компанията.

С навлизане на новите технологии през последните години обаче (Интернет, факс), се появява и нуждата от още по-стилизирано лого, което да не променя качеството си при много малки изображения. През 1971 логото израбоено то Реймънд Лоуи е значително по-опростено сравнено с по-ранните лога.

Това в голяма степен помага на компанията, тъй като представено по този начин логото е много по лесно разпознаваемо и запомнимо. От 1971 г. насам логото е претърпяло минимални промени, като в момента единствената разлика е, че е без надпис.

Официален сайт: http://www.shell.com/

***

3. Xerox

bcle-03.jpg

Марката Xerox Company е позната повече от 100 години под името Haloid Company. Но през 1938 Честър Кларсън въвежда една нова технология, наречена “ксерография”, която днес наричаме просто фотокопирна техника. Изненадващо обаче, никой не иска да инвестира никакви средства в тази нова технология, дори и големите корпорации като IBM например.

Haloid Company решават да започнат с Честър Кларсън и скоро се появява първата фотокопирна машина – Haloid Xerox 14. Както може да се види от логата, оригиналната думичка Haloid, която присъства в логата до 1961 г. е напълно заменена с Xerox заради огромния успех на целия проект.

Логото е останало почити непроменено в периода от 1961 до 2004. Но тогава се появява огримен проблем с книгите за Xerox (?!) и те опитват да се представят с ново лого на пазара. Хората отъждествяват Xerox с всички фотокопирни машини, което се оказва огромен проблем за компанията.

Компанията променя своето лого през 2008 г. като челта е да се отдалечи от стереотипа с промяна на изписването на името. Съща таа се прибавя и топка със стилизирано Х, което да замени “скучното” Х от по-ранните години. Според Anne M. Mulcahyдиректор на компанията, този малък арт елемент представя връзката и с потребителите, партньорите, индустрията и нововъведенията.

Официален сайт: http://www.xerox.com/

***

4. BMW

bcle-04.jpg

BMW или Баварски Моторни Заводи (Bayerische Motoren Werke AG) в самото си начало е основана като самолетострителна компания. Самолетите които е призвеждала са били боядисани в цветовете на баварския флаг, които в последствие остават като цветове на емблемата на BMW. Друго обяснение на емблемата идва от предположението, че когато пилотите седнели в самолета, виждали синьо-бели сегменти подобни на емблемата като ефект от въртящото се витло (синьото е небето).

Основния предмет на дейност на BMW е бил доставянето на самолети за германската армия прес първата световна война. След войната обаче се наложило бизнеса да се преориентира. Произвеждали са железопърни спирачки, след това моторизирани велосипеди, мотори и чак след това автомобили.

Логото само по себе си не се е променяло кардинално през годините, но днес изглежда много по-стилно с въведените нови преливки, а непроменените детайли са го направили лесно запомнимо, а на компанията – една доста голяма идентичност.

Официален сайт: http://www.bmw.com/

***

5. Nike

bcle-05.jpg

Nike можеби е направила най-добрата сделка от всички компании, когато Каълайн Дейвидсън изработва логото им за само $35 през 1971 г. Основната част на логото не е променяно през годините. Както и да е, аз не мога да разбера, защо само са чакали цели 7 години преди да разберат, че текста и “капката” се застъпват…

Като марка спечелила вече своята уникалност и популярност текста е премахнат от логото, което го прави по-семпло и уникално. Компанията има няколко различни варианта на логото за различните си отдели – скейт, футбол и други.

Официален сайт: http://www.nike.com/

***

6. IBM

bcle-06.jpg

Както се вижда от логата, IBM отначало е била позната като The International Time Recording Company (ITR), чиято главна дейност е била призводство на механични индустриални регистратори за работно време, изобретени и патентовани от Уилърд Л. Бънди през 1888 г., като в ранния си период на логото на компанията е имало съчетанието ITR. По-късно, през 1911 г.  ITR  се слива с Computing-Tabulating-Recording Company, заради което се променя и логото – на логото от 1911 присъстват както ITR, така и CTR.

През 1924 г. Computing-Tabulating-Recording Company променя своето име на International Business Machines Corporation. Орнаментите и рококо буквите които оформят логото “CTR”  са заменени с думите “Business Machines”, като изписването е вече с опростен серифен шрифт във форма на кълбо, разделени от думата “International”.

През 1947 IBM решава да изостави кълбото от логото, като новото е станало доста по лесно възприемчиво за хората. Логото не е променяно само през 1947 г. – по-късно то е претърпяло промени като е представено вече като изработено от перфокарта, като шрифта е наречен Beton Bold.

През 1956 г., преди да почине Томас Дж. Уотсън той посочва за свой наследник Том Уотсън Младши. Том Уотсън Младши решава да постави началото на нова ера в компанията, като за целта което сменя и самото лого. Пол Ранд проектира новото лого което показва, че компанията са минимални и няма да нарушават традицията, като също така новото лого изглежда по-солидно, балансирано и масивно.

Има още едно лого проектирано оа Пол Ранд което е на линийки вместо плътния шрифт. То обрисува “скороста и динамичноста” на компанията. Откакто логото обаче остава почити непроменено, то е вече символ на компанията, който е познат по целия свят.

Официален сайт: http://www.ibm.com/

***

7. Canon

bcle-07.jpg

Компанията винаги е търсела глобалната перспектива, което е видно и от ранните лога от 1934 г. Специално обучен дизайнер проектирал лого със шрифт, който до тогава е бил непознат както в Европа, така и в Северна Америка.

Първия апарат произведен от компанията през 1934 г. е наречен Kwanon, на името на будисткия бог на милосърдието. Логото е представлявало комбинация от текст и изображение на бога с 1000 ръце и лица.

Изминали години през които както е видимо от логата, компанията се стремяла да направи логото си колкото се може по-опростено и запомнимо. Логото е патеннтовано през 1935 г., като от тогава насам върху него са работили много дизайнери с цел да го направят колкото се може по-балансирано. След 1956 г. логото вече не е променяно, но положените усилия са видими още в по-ранните лога.

Официален сайт: http://www.canon.com/

***

8. Google

bcle-08.jpg

Чистотата на логото е видима още от самото начало на компанията през 1996 г., когато двама абсулвенти от Станфордския университет – Лари Пейдж и Сергей Брин решават да създадат своя търсеща машина за Интернет.

Името на търсачката идва от най-голямото именувано число Гугол (единица последвана от 100 нули). Първото лого на Google е проектирано от Сергей Брин, използвайки свободния софтуер GIMP. Малко по-късни към логото е добавена удивителната като отклик на логото на Yahoo!. През 1999 станфордския професор Рут Кедър проектира окончателното лого на Google, което се използва и до днес.

Официален сайт: http://www.google.com/

***

9. Kodak

bcle-09.jpg

Интересното е, че първото лого на компанията (1907 г.) е проектирано да изглежда като символ. След 1935 г. Kodak използва вече единствено жълт и червен цвят за своето лого, както и цялото име на компанията. Първото изцяло написано име на компанията и начало на използването на жълт и червен цвят е на логото от 1935 г.

През 1960 г. те опитват да изобразят разгърнат лист на логото си, но то е променено отново през 1971 г., когато е променено на квадрат с “К” графичен елемент в него. Аз лично мисля, че логото от 1971 е достатъчно силно, въпреки, че е малко комплексно. Задържайки тази линия, логото е промененно минимално през 1987 г., като новото лого изглежда просто осъвременено.

Както много други компании, от Kodak решават да опростят своето лого през 1996 г., като премахват квадратните елементи. Червения цвят придава много по голяма яркост и колоритен облик на компанията. Последните корекции по логото са от 2006, когато се заменят буквите ‘”a” и “d” със заоблени такива, като това представлява и последното съвременно лого на компанията.

Официален сайт: http://www.kodak.com/

***

10. Microsoft

bcle-10.jpg

Историята на Microsoft започва през 1975 г., когато Бил Гейтс и Пол Алън изобретяват първия компютърен език за PC и го наричат BASIC. Скоро след това те именуват своето партньорство с името Micro-Soft, което се вижда и от първото лого на компанията

Малко след това същата година те променят логото си, като разделението и тирето отпадат, а логото получава едно характерно “О”, което служителите наричат “Bibbet”. Говори се, че по същото време във фирменото кафене дори е имало и двоен чийзбургер, който се наричал “Bibbet Burger”.

През 1994 г. в логото се появвява слогана “Where do you want to go today?”. Това се оказва доста осмивана фраза и компанията е принудена да пробва няколко други слогана като People Ready, Start Something, Making it Easier и др.

Последното лого от 2008 е цялото с наклонен шрифт (включително и слогана), но основната линия на логото е останала непроменена. Самата компания смята, че вече е толкова известна, че не е нужно да променя логото си, тъй като хората по цял свят го свързват с нея.

Официален сайт: http://www.microsoft.com/

***

11. Vokswagen

bcle-11.jpg

В Германия Vokswagen означава “народна кола”. Историята на самата компания се свързва с Адолф Хитлер. Преди възхода на Хитлер, германската икономика е била в доста плачевно положение, като в резултат на това, населението е нямало никаква възможност за закупуване на автомобил. Именно за това, през 1933 г. Хитлер повдига идеята за изключително евтина кола на едно авто изложение (?!).

През 1934 г., Фердинанд Порше се среща с Хитлер във връзка с проекта за новата кола. Хитлер му дава всички изисквания и спецификации на автомобила, като Порше дава обещание да подготви проекта. През 1937 г. е създадена “Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens”, която след няколко години се прекръства на по-простичкото “Volkswagenwerk GmbH”, а през 1938 г. Хитлер открива новия завод на Volkswagen във Валбург. Бихте предположили, че завода е бил предназначен за производство на комерсиални автомобили, но всъщност, там се произвеждала военна техника. По късно станало ясно, че целта на Хитлер е била просто да използва колите на Порше само за военни цели, като е трябвало те да могат да превозват спокойно трима човека и картечница.

След края на Втората Световна Война компанията е взета под контрол от британците, които преименуват произвежданата там кола на “Бръмбара”. Изненадващо, всички големи прозводители на коли тогава като FIAT и Opel решили да дадат свободен контрол на завода и скоро след това, той е бил върнат на германското правителство и се превърнал в един от най-големите производители на коли съществували някога.

Първото лого е било проектирано от Franz Xavier Reimspiess, който бил служител на Порше и участвал в съревнованието за лого на новата компания. Основната част на логото не е променяна много, но след Втората Световна Война логото е променено, като е премахнат елемента, който е напомнял за сфастиката от нацисткия флаг. Доста ми харесват и новите цветове прибавени в следвоенното лого, което показва позитивната промяна и способноста за адаптиране към новото хилядолетие.

Официална страница: http://www.volkswagen.com/

***

12. MasterCard

bcle-12.jpg

През 1966 г., седемнайсе банкери формират организация за взаимна заменяемост и използваемост на своите кредитни карти. Те наричат тази организация Interbank от където идва и първото лого от 1966 г. Буквата “i” е използвана като символ на участниците членки в “Interbank Card Association”.

През 1969г . името е сменено на “Master Charge”, както и логото, което вече представлява два подобни кръга които се вплитат, създаващи чуството за сигурност при междубанковия бизнес. Буквата “i” все още присъства, като показва наследственоста, както и да е улеснение при разпознаване от хората, които са свикнали с предишното лого.

През 1979 г., името е окончателно сменено на “MasterCard”, като одпада и буквичката “i”, а през 1990 е направена и промяна в цветовете на кръгчетата, като се появяват и 23 хоризонтални линии между кръгчетата, което лично аз мисля, че е символ на междубанковите отношения.

През 1996 г. е направена последната корекция на логото, като шрифта е заменен с по-изпъкнал, а броя на линиите е редуциран, като резултата е още по-опростено лого. Марката е подобрена с по-добра визия, разпознаваемост и по-голям шрифт със сянка, по-малко линии със жълто-червени кръгчетаи тъмно син фон.

Официален сайт: http://www.mastercard.com/

***

13. Mozilla Firefox

bcle-13.jpg

Уеб браузъра с отворен код създаден от Дейв Хайт и Блейк Рос, първоначално е наречен Phoenix, което е видно и на първото лого от 2002 г. Поради някои проблеми със запазените марки, той е применуван на Firebird, като името е избрано за да може да се използва вече съществуаващото лого.

Изненадващо, това име също вече е заето от друг софтуер, като накрая се спират на Firefox, който в последствие става един от любимите и използвани браузъри, а логото е подновено с чистоново през 2003 г. от професионалния дизайнер Джон Хик.

Логото представлява лисица, която обгръща цялата Земя, което символизира глобалното покритие на софтуера, което пък е и целта на компанията. От тогава има минимални корекции на логото, като в момента се използва по светъл и ярък син цвят за по-ярко открояване на континентите от океаните.

Официален сайт: http://www.mozilla.com/firefox/

***

14. Pepsi

bcle-14.jpg

Pepsi е основана от Кеълъб Брадам през 1890 г., като днес това е една от най-големите компании за безалкохолни напитки. Първоначално е наречена “Brad’s drink”, но много скоро е преименувана на Pepsi-Cola, което е видно и на логото от 1898 г. Самото име е регистрирано през 1903 г., като от тогава не е променяно.

През годините логото е променяно много пъти, тъй като компанията ставала все по популярна. През 1933 г. компанията е закупена от Loft, Inc., като е променена както бутилката от 6 на 12 унции (б. пр. – от 180 на 360 грама), така и самото лого..

Както и да е. Големия пробив на логото на Pepsi е през 1940г., когато Валтер Мак (главния изпълнителен директор на Pepsi) предлага идеята за нов дизайн на бутилката и корона с логото на Pepsi. Самото кълбо се появява в логото през Втората Световна Война, когато Pepsi подкрепяла усилията на своята страна. Тогава логото става с червен, бял и син цвят.

ЛОгото става изключително популярно и идентификатор на компанията. Като резултат от това, през 1950 г. и 1962 г. капачката на бутилката със завъртяните синьо и червено стават лого на компанията. През ’60-те, стават още по популярни, начина на исписване е променен от червения досега, а акцентае поставен на самата капачка в логото. Първата поява на кълбото без капачка се появява на логото през 1973 г., а шрифта  е намален, за да влезе в кълбото, а самото то е оградено от ляво с червен, а отдясно със син елемент.

През 1991 г. изписването на името излиза извън кълбото, като е премахнат синия елемент, удължен е левия червен елемент, а самоя надпис застава над логото. През 1998 г. Белият до тогава фон е заменен със син, като това дава и леко отражение на хоризонталната подредба на логото. Кълбото вече е с 3D ефект от тук натам и по-голямо в сравнение с по-ранните версии.

След 1998 г. от Pepsi решават да дадат все повече и повече акцетн на кълбото, като през 2003 г. то изпъква над текста, а в днешното лого текста е вече тотално отпаднал

Официален сайт: http://www.pepsi.com/

***

15. LG

bcle-15.jpg

LG  е формирана от сливането на 2 отделни компании: Lucky (козметична компания, основана 1947 г.) и Goldgstar (радио производител, основана 1958 г.). Тези 2 компании са притежание на един и същи човек, като през 1995 г. “Lucky Goldstar” е преименувана на “LG Electronics”

Всъщност LG е южнокорейски конгломерат, които съдържа множество компании, които също сменят своите имена, като например “LG Chemicals”, “LT Telecom” и дори бейзболния отбор, който се нарича “LG Twins”. Всички тези компании приемат слогана “Life is Good” – надпис, който често се вижда около лгото. От LG в момента отричат това да е абривиетура на Lucky Goldstar. Те казват, че това просто си е LG.

Официален сайт: http://www.lge.com/

***

16. Mercedes-Benz

bcle-16.jpg

Mercedes-Benz е продукт на сливането на 2 компании: DMG (Daimler-Motored-Gesellschaft, основана от Готлиб Даймлер) и Benz & Cie, основана от Карл Бенц, като двете компании се занимават с идентични неща, а съща така и са разположени доста близо една до друга. Всичко това е станало след Първата световна война, когато германската икономика е била в пълен упадък и тези 2 компании решили да формират синдикат през 1924 г., а сливането завършило окончателно през 1926 г., като новата компания се наричала “Diamler-Benz”.

През 1902 г. логото на компанията в представлявало нищо повече от самото име на компанията. Трилъчата звезда става лого на компанията през 1909 г., като оригинала на логото се води, че е от една пощенска картичка на Даймлер, на която той нарисувал трилъча звезда означаваща производството на двигатели за земята, водата и небето.

След 1926 г. Новото лого се променя на картинка в която са смесени логата на двете предишни компании, като логото представлява трълъчата зевзда обвита с лавроия венец на Бенц.

През годините логото е променено значително като дизайн и семплост, като днес е станало символ на лукс и качество в атомобилостроенето

Официален сайт: http://www.mercedes-benz.com/

***

17. General Electric

bcle-17.jpg

Компанията има доста впечатляваща история. Тя е основана през 1892 г. при сливането на “Edison Electric Light Company” (основана от Томас Едисон за да продава своето нововъведение – крушките) и “Thomson-Houston Electric Company”.

Основната визия на логото е останала доста близо до тази от 1892 г. Основната промяна през годините е прибавянети на кръг, който обгражда логото, което може да се изтълкува като глобалното утвърждаване на компанията. Логото в момента представлява синьи на цвят за разлика от предишните, които са черни и е разработено от Волф Олинс. Заедно с логото е променен и слогана на компанияа от “We bring good things to life” на “Imagination at work”.

Официален сайт: http://www.ge.com/

***

18. Nokia

bcle-18.jpg

На финландски “Nokia” означава златка, невестулка. Както и да е, в момента това няма нищо обшо с дейноста на самата компания. Наименованието на компанията произлиза от една мелница за дървен материал(?!) построена от Knut Fredrik Idestam на брега на река Nokianvirta при град Nokia.

Nokia Corporation е продукт на сливането на сливането през 1967 г. на Finnish Rubber Works, Nokia Wood Mill и Finnish Cable Works. В миналото компанията се е занимавала с продажба на много различни продукти като телевизори, обувки, автомобилни гуми и много други. Самото лого се е променяло през годините в зависимост от това с какво се е занимавала компанията.

Официален сайт: http://www.nokia.com/

***

19. Ford

bcle-19.jpg

Хенри Форд е работила за Томас Едисон. Той основава две дружества, преди Ford,  но първата му компания обявява банкрут само след две години, а  напуска втората компания само след  година, а няколко години след това тя приема името Кадилак. Неговата трета компания, основана през 1902, е наречена “Ford & Malcomson, Ltd”.

Той не е бил в състояние да плаща всички сметки за части, но се появили инвеститори които го подпомогнали и малко по-късно компанията е преименувана на Ford Motor Co., като това е и името изписано на логото от 1903 г. През 1909 г.  логото се променя, като шрифта е много подобен на този използван днес, а самото лого е заимствано от Childe Harold Wills, който го е изработил за своя визитна картичка.

През 1912 г. логото е изцяло променено в сравнения с по-ранните си версии. Когато през 1927 г.  започва производството на “Model A” логото вече е представено и с известния и днес вид със син овал. В този си вид логото се представя и до днес.

Компанията експериментира с няколко различни форми на логото като елипса, кръг и дори ромбовидна форма през 1957 г. Последната кардинална промяна е през 1976 г., когато логото е представено в почити днескашния си вид. Финалния вид на логото е разработен през 2003 г. и става известно като “Centennial Blue Oval”.

Официален сайт: http://www.ford.com/

***

20. Wal-Mart

bcle-20.jpg

Когато през 1962г.  Сам Уолтън открива компанията, логото е представлявало просто думата Walmart изписано с изключително семпъл вид, като през годините за лого са мнобвани множество цветове и постановки.

Първата промяна на логото е била през 1964г., когато в логото се появява тиренцето, а цвета е променен на черен и става известно като “Frontier Font Logo”. През 1968 г. логото показва, че това е “града на намалението” (?!) и е използвано основно за униформите в склада и друго, но никога не е използвано за да рекламита стоки или дори в годишните доклади. През 1981 г. старият начупен шрифт е заменен с доста по-солиден, като придава на компанията доста повече колорит и стабилност. През 1992 г. тиренцето е заменено със звездичка и за прув път от основаването на компанията е върнат добре познатия син цвят.

Walmart е една от малкото компании в света които са ползвали толкова много вариации за свое лого, хо сегашното им лого е много по-близко до оригиналното в сравнение с другите лога използвани през годините. Шрифтът е много подобен, но е доста по-стилизиран като думата Walmart не е разделена, също както е било в началото през 1962 г. Запазили са единствено звездичката от 1992 г., която обаче също е стилизирана и е изнесена на края на логото.

Официален сайт: http://www.walmart.com/

***

Има един коментар за “20 компании и еволюцията на корпоративните лога”

  1. achkar says:

    Невероятна статия!

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.