= bubbalog =Дневникът на моето стадо

И отново за Skype, но на KDE 4.2.2

Saturday 02.05.2009 01:20 EET · Публикувано от в = Linux =

След като вече писах в една друга тема за инсталиране на Skype, само че на KDE 3.5, а после обясних и как се подкарва уеб-камерата, след убеждението, че това е кауза пердута за Linux, трябва да е станало ясно, че подкарването на този тип комуникация под Linux не е никак лека работа… Е за пореден път доказах това и с опита си да подкарам тъпия Skype в KDE 4.2.2. След като опитах вече описания начин от предната статия се оказа, че метода си важи само за нея, но не и за новата версия на графичната среда, а резултата от цялата процедура (тъи като и новото KDE идва без Skype в пакетите) там се загнезди една стара версия, която няма все още видео подръжка. И започна едно лутане… В крайна сметка обаче намерих това което ми трябваше.

Единия вариант, който е най-прост в случая (стига да имате инсталирано всичко друго от което се нуждаете), е да отидете на http://www.skype.com/download/skype/linux/choose/ и да си свалите не друго, а “Dynamic”, “Static” или “Static OSS” версията на Skype (а каква е разликата между троте идея си нямам, но всичките тръгнаха при мен и разлика не намерих, освен в големината на свалените пакети), след което просто разархивирате и подкарвате… Простичко, нали?

Втория вариант, който намерих изисква обаче малко ползване на конзола, а после и на пакетния мениджър, като също е бърз, лесен и простичък, но предполагам, че ако нещо липсва то ще се инсталира като зависимост. Първо влезте в конзолата като суперпотребител и напишете следната команда:

#wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

следва, да се вземе ключ (?!), за целта напишете и следващата команда:

#apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

след няколко секунди мислене вече сте готови за същинското инсталиране на Skype. За целта (според упътването дето намерих) изпъ;нявате следния ред:

#apt-get install skype

или просто отваряте пакетния мениджър, намирате Skype, който вече е с версия 2.0.0.27 и си го инсталирате, както направих аз. И това е.

Тук следва да се обясни и един не малък проблем с вече инсталираната камера, който се оказва не толкова лек (но надявам се скоро да реша и него и да коригирам поста), а именно – подкарването на видео в Skype. А самия проблем е, че камерата работи, в Cheese няма проблеми, но когато се пусне в Скипта на тест дава само една много красива и шарена зелена черга за картинка… Някъде четох, че това било поради различния принцип на работа на камерата (RGB) и на Скайп (GBR), но знам ли… айде, да не разводнявам засега.

3 коментара за “И отново за Skype, но на KDE 4.2.2”

  1. […] стана всичко на KDE 4.2.2 – ето за камерата, а ето и за пакетите. Все още няма […]

  2. […] а и има малко ефекти. А относно премеждията с инсталиране на Skype на KDE 4.2.2 – това е тема на друг разгвор… Опа, 1 се […]

  3. Не сте обяснили само, че след като тръгне скайп, можете да свалите от гугъл Skype Launcher, да го инсталирате, да въведете юзърнейм и парола на скайпа на шефа си (с който сте се сдобили чрез налучкване или чрез малко ровене из останалите му регистрации или пощата му). Клиентът може да се включва сутрин преди работа и да се превключва на офлайн режим при прибиране от работа – за повече комфорт при четене на историята.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.