= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Ресетване на root парола в MySQL

Thursday 03.09.2009 22:01 EET · Публикувано от в = FreeBSD =

Надали на някой админ никога не му се е случвало да забрави някоя парола, а изживяването може да стане още по екстремно разбира се, ако сте затрили някоя руутска парола… Спокойно, лошото е когато нямате физически достъп до самия сървър, но докопате ли се до него и знаете какво правите всичко може да приключи за минути с добре познатия блудках “хепи-енд”. В тази статия става дума конкретно за това как се занулява и сменя загубена рутска парола на MySQL сървър. Колкото и да се смеете – ами ако всичко върви като хората това е нешо което не се ползва всеки ден и е нормално след някой друг месец на работа без ядове да ви се изпари от главата… затова е много хубаво да си измислите логическа система от трудни за разбиване пароли, които обаче да си спомняте с малко логика, но това е тема на друг разговор.

Първата стъпка е да редактираме /etc/rc.conf по следния начин, като прибавяме разбира се и –skip-networking за да не може някой да се логне в сървъра без парола и да направи поразия докато ние работим по нашите си работи.

mysql_enable=”YES”
mysql_args=”–skip-grant-tables –skip-networking”

след което рестартираме MySQL сървъра

#/usr/local/etc/rc.d/mysql-server restart

Следващата стъпка е да се логнете в MySQL сървъра (вече без да ви пита за парола)

#mysql -u root mysql

и изпълнете следната команда в промпта на MySQL

mysql> UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD(‘<Your new password>’) WHERE User=’root’;

И това е. Вече имате чисто нова парола за root. Последното нещо което трябва да направите е да коментирате или изтриете mysql_args= линията в /etc/rc.conf и отново да рестартирате MySQL за да заработи всичко както си му е реда. И… другия път да внимавате повече.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.