= bubbalog =Дневникът на моето стадо

И отново за Terminal Services, ама тоя път на Vista

Tuesday 09.06.2009 00:21 EET · Публикувано от в = Windows =, = Мът'рял от нетя =

Е, както се очакваше – минах и аз на Windows Vista, Не че беше много належащо, но просто ми избиха нервите накрая с това XP SP3 и настройката му за конкурентни сесии. Направили са момчетата от Microsoft някаква боза, която така и не можах да разбера как се оправя, но при цялото ми четене накрая стигнах до извода, че това си е просто един вид бъг вече. Става дума за това, че преди няколко седмици Remote Desktop-a просто спря да работи. Мислях, че на работа са ми резнали квитанциите, после реших, че е в рутера проблема, но накрая излезе… в шибания XP. В момента в който се опиташ да се вържеш към него и изплюваше едно суобщение, че компютура към който се опитваш да се вържеш не може да бъде индетифициран и не може да се вържеш към него. Целия проблем е, че по новите версии вече явно си разменят сертификати, и като не си конфигурирал ХР като сървър да дава сертификат… Абе заеби, боза голяма… Както и да е, вече си имам Виста и се боря с нея, като за момента съм доволен, само да видя как ще е и в работно натоварване…

Та както и преди – тук пак не се размина с решаване на проблема от първия път. Пак бяха едни проби, едни нерви дока тръгне… Но накрая заспа. Като решение съм се водил от тази статия.

Като начало – свалете съответната пачнатата версия на termsrv.dll за вашия Windows – Vista 32bit, Vista 64bit или ако сте с Vista Home Premium свалете този архив . Лично аз препоръчвам направо да си свалите архива и да използвате него, тъй като той съдържа съответните реистри корекции, пачнатия termsrv.dll и няколко .bat файла (Buisness.bat, premium.bat, Ultimate.bat – за съответната версия на Vista), с които последващите обяснения явно стават ненужни, ама знам ли… може да потрябват на някой. Аз лично пробвах по трудния начин (първо с обясненията) и като не стана – свалих си архивчето, подкарах Ultimate.bat и всичко заспа.

Преди да започнете да правите каквото и да било, имайте предвид, че тази процедура няма никакво отношение с Microsoft и каквото и да правите – то е на ваша отговорност. Модифицирането на системни файлове винаги крие известен риск за срив и довеждане до неработоспособно състояние на системата.

Така… Вече имате сваления нужен файл. Следват няколко команди с които да освободите оригиналния termsrv.dll за корекции.

1. Първата команда е за присвояване на файла (take ownership):

takeown /f C:\Windows\System32\termsrv.dll

2. Следващата команда е за прифобиване на абсолютен контрол върху файла:

cacls C:\Windows\System32\termsrv.dll /G USERNAME:F

където “USERNAME” вашия потребител. Ако потребителското име е съдържа интервал може да го заградите с кавички, например “ПОТРЕБИТЕЛСКО ИМЕ

3. Следващата стъпка е да отидете в C:\Windows\System32\ и да преименувате оригиналния termsrv.dll на !termsrv.dll.old например, а на негово място да поставите сваления от мрежата.

И… Това е. С малко повечко късмет не би трябвало да имате ядове. По описание това би трябвало да сработи само на Vista Business и Vista Ultimate, но в горепосочения яархив е намерен начин да се подкара и на Vista Home Premium. Просто стартирайте регистрите от архива (направете преди това едно резервно копие на регистрите).

Както и в ХР, така и тук има възможност за конектване от отдалечената сесия към вече съществуваща сесия локално на машината или към друга отдалечена сесия, като самото логване става от “Windows Task Manager”, отивате на “Users”, кликвате на желания потребител и избирате “Remote Control”. За целта пак е необходимо да настроите “Set rules for remote control of Terminal Services user sessions” (стартирате Start->Run->gpedit.msc) и ако искате да се логвате без намесата на съответния клиент маркирате “Enable” и слагате за опция от долното падащо меню “Full control without user’s permission”. Разликата е там, че във Vista опцията е ореместена на малко по различно място и вече се намира в Computer Configuration->Administrative Templates->Windows Components->Terminal Services->Terminal Server->Connections.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.