= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Един стар комутатор или “Какво беше това DOS?!”

Thursday 27.08.2009 14:49 EET · Публикувано от в = Всичко друго =

Е просто няма такава лудница направо. Шефа взел тука по едни нужди за мобилната станция един комутатор на Trilogy Broadcast и дал задачка да се внедри от двамата инжинери… До тук разбира се добре. Машината е стабилна, много килограмова, явно работи, защото не е ефтинка… но почва да ни гложди нещо и да ни напушва смях, защото програмата за конфигуриране ни я дадоха на дискета, а тука няма нийде флопи… направо ужас. Понеже имам няколко стари архивни 3.5” устройства я взех да се пробвам и след кратка борба на другия ден предоставих материала да си трошат главите с него. Нещата разбира се можеха да свършат тук, но не би – както казваше един бивш колега: “Ако нещо не стане от първия път, става от третия.” Просто идея си нямате колко е прав… но аде че се отплеснах. Гредата беше там, че самата програмка за конфигуриране на комутатора (както и самия той) беше набор ’96, една доста далечна година, когато малко хора бяха виждали компютър на живо, па камо ли да си мислят да имат такова в къщи с интернет и сякакви други шукарии. Проблема беше в това, че за целта на настройката ни трябваше компорт, което напоследък взе да изчезва от компютрите. Но както и да е, намериха един USB<->COM преходники решихме да инсталираме (доколкото може да се нарече това) програмката на някой комп и да видим как работи. И… пак греда. Ако някой се е опитвал да инсталира стар-стар-стар софт на нов съвременен компютър може да знае за какво иде реч, а ако не сте обяснявам с 2 думи: понеже паметите са били различни едно време, command.com е нещо умряло, видео адаптера няма да споменавам, а за скороста и работата на процесора да не говорим – просто получавате една системна грешка за адреса на паметта и гризвате дръвцето… Ами сега? Добре че събирам като клошар разни стари чаркалаци и нищо не хвърлям. Същата вечер извадих кашона с джунджурии (знаех си че все някога ще потрябват!) и с малко късмет сглобих едно работещо архивно компютърче – 233MHz/128RAM/5GB HDD с флопи, CD и сичко как си му е реда. Инсталирах един Windows 98 и пак ударих на камък! Бафма’аму и програма упорита начи! И се почна голямото инсталиране в назаден ред… С доста зор подкарах един Win95, но и той не помогна. Ами сега? Май на DOS замирисва. Де да намериш обаче това архивно животно?

От тук натам работата е вече ясна. След доста проблеминамирането на DOS 6.22, борба по инсталирането му програмката най-накрая заработи. След като се оказа, че не мога да бутна от флопито (явно беше скапана дискетката) и по някаква случайност намерих бутващо CD на системата. После се оказа, че съм позабравил някои неща от сорта на работата му само с FAT16, подръжката на партишъни до 2GB, кой кога забравил да даде активен партишън от fdisk-а… глупости все.

Сега обаче ми е много по-интересно да видя как ше се настрои комутатора през тази чудесия. Като я разгледах направо свят ми се зави, това има 96 порта отзад, конфигуриране на групи, телефони, конферентни връзки… лудница. Но за това и другата седмица…

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.