= bubbalog =Дневникът на моето стадо

За Коледа и коледните дръвчета…

Monday 14.12.2009 02:26 EET · Публикувано от в = Страсто-мисли =

Напоследък взех да се замислям… Мразя коледа. Не персонално празника, просто съм неверник и за мен това не е празник, както великден и всеки друг църковен празник. Обичам обаче и много се радвам на други чисто български празници като Баба Марта например, празнувам и Нова година активно… Но това е друга тема. Тук конкретно става дума даже не за самата окраса за празниците около края на годината, а за един елемент, който е редно да присъства независимо дали празбуваш Коледа или Нова година – елхата. Това дръвче под което се оставят подаръците за да зарадват на сътринта децата, дето се кичи със кила играчки и лампички и носи онзи аромат на празник който не може да се опише…

Скоро се замислих, какво би било всичко без него. Напоследък мнго се напълни с едни такива гърчави и не чак толкова грозни изкуствени елхички. Е убийте ме, но по-скоро ще седя без елха в нас, отколкото да си купя едно такова техническо недоразумение. Няма мирис, няма дори вид на истинско. отдалече рунтаво, кати се загледаш отдолу се виждат грозни телени клонки, които на по-ефтинките даже не са се постарали да прикрият по някакъв начин… Ето за това винаги се купува истинска елхичка. Все пак не мога да лиша и дечко да растне в безелхова коледа. Тука идва вече обаче и момента за морални терзания и… чистенето след празниците. Все пак това е едно живо нещо и е много гадно да се отсече за нечий кеф и да порадва някой само за няколко дена, после безславно да му окапят бодлите и да го захвърлиш на боклука… не си струва. Няма да споменавам колко главоболия докарва и чистенето на игличките от килими и мокети… знаете сигурно. И ето тази година се замислих, не е ли по-добре да реша компромисно проблема със закупуването на истинска елхичка която е в саксия. Жива, мирише си на празник, надявам се бодлите да не и окапят от жегата на камиата и накрая, след 2-3 години като стане голяма ще я засядя в двора да си живее на воля и ще си взема нова в саксия. А и икономически няма много разлика. Средно хубаво отсечено дръвче към момента е около 20 лева, 30 за малка саксийна и пак толкова за толкова голяа искуствена… Има за какво да се замисли човек. Много хубаво е да си еко-активист, ма нека не лишаваме децата (и порасналите деца като мен) от празничното настроение и празничен дъх на елха. Ето за това апелирам, кажете не на изкуствените и отсечени елхички и похарчете няколко лева за саксийна, порадвайте и се, погледайте я, погрижете се за нея и после я посадете… Сигурен съм че това ще достави много повече радост от простоя комерсиалиъм и използвачество в което напоследък се превръщат всички празници. А колкото да съм неверник и не обичам Коледа, все пак това е празник за сътворение и раждане, символ на нещо ново, а не на разруха и унищожение и в никакъв случай на “празник без значение как и с какво”, на което пък според мен е символ изкуственото дръвче… Както се казва по един мой любим канал – “Замисли се!”

[poll id=”4″]

Има един коментар за “За Коледа и коледните дръвчета…”

  1. mqmam says:

    От Мосю Бриколаж – в саксийка, само за 20 лв. Но не бива да стои повече от две седмици в къщи на топло, защото, ще се събуди.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.