= bubbalog =Дневникът на моето стадо

Днешните обяви за работа…

Tuesday 13.04.2010 10:18 EET · Публикувано от в = Страсто-мисли =

Смях и пълна скръб… Не че са зле написани или подвеждат, ама все се сещам за онази пиеса, която я даваха и вечерта на 31.12.2006 (последния ден преди приемането ни в ЕС та се смлях да се хиля) – Криворазбраната цивилизация…

Напоследък все повече се заглеждам по обявите за работа. В началото беше защото наистина си търсех работа, после забелязах тази тенденция, а от както и Раче започна да търси вече тотално изтрещях и сега наблюдавам как малко по малко всички професии започват да се обхващат от тази вълна, като скоро може да четем обяви за хигиенистки на… английски! Е мамка му питам аз, толкова ли изродясахме в старанието си да се правим на европейци, това малоумно американопоклонничество, че вече не можем да напишем една обява на прост български? Или вече толкова ни е срам от това да си кажем, че сме знаещи българи, че се нуждаем от това да се правим на паляци като четем високоинтересни англонаписани обяви за работа? Точно като онзи, дето го беше срам и говорел само с конете си на немски. Иска се език някои ще кажат? Ами всичко се таи само в едно изречение – “Перфектно владеене на ХХХХХХХХ език!”, толкова ли е трудно? Кому е нужно да се прави една фирма на пълен идиот като публикува обява на английски а след това при едно евентуално започване на работа от лъскавата бонбонена хартийка често се вадят неграмотен персонал (разбирай – не посещавал часовете по български и литература), кухи обещания за пари и мизерни условия за труд? За ИТ сектора не знам, но около работата на Раче се нагледах на какви ли не абсурди.

Та като споменахме и за пари и условия, това е другия масов проблем по сайтовете за обяви – заплащането. Е добре питам аз, след като всяка една фирма се има за добре работеща, след като търси персонал значи и се иска и да се развива напред. Една от основните гаранции за развитие разбира се е качествения персонал, който колкото и да е неприятно господа шефове, се намамва с хубава заплатка. А повечето обяви са спестили оповестяването на заплати по побявите… Е, а кажете ми, с какво ще ме накара една обява с много изисквания (на които отговарям безусловно), без упоменато заплащае да си подам автобиографията? Всичко това както всички знаят, но никой не иска да направи нещо по въпроса е, защото масово се подписват договори на минимална заплата, а останалото се взима под масата. И после бюджета, липси, сива икономика… е как да ги няма… ама това е една друга тема.

Както и да е, най-тъпото е, че на никой не му пука какво се случва. Няколко пъти писах до управата на няколко сайта за обяви, просто е така ме стягаше шапката и си задавах въроса към тях – не могат ли да променят политиката си за публикуване на обяви – само на български и винаги с посочено заплащане – все пак живеем в българия и всеки работи за пари. Но не, даже един от тях не си направи труда и един мейл да прати, па било то и с отговор в 2 думи: “Не може, това е положението.” Напоследък вече почити не чета англовзичните обяви, а на тези без заплащане почити нигога не пускам за кандидатстване… Знае ли човек, някой ден може да ми се наложи да си търся сериозно работа, тогава може да карам и наред, но засега просто всички тези обяви са ми смешни и сериозно излагащи всяка една фирма, позволила си да пусне такава по сайтовете за търсене а работа.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.