= bubbalog =Дневникът на моето стадо

И още няколко дни на нощни бдения…

Friday 11.06.2010 00:59 EET · Публикувано от в = Всичко друго =

След няколко дни на нощни бдения вече всичко е готово или поне в онази си част, в която аз се чуствам донякъде доволен.

Всичко започна преди около месец, когато забелязах че плъгините на болга не се ъпдейтват. То не че го прави всекидневно, но ъпдейтите на си-капча бяха достатъчно чести за да се притесня след едноседмично отсъствие на такива. Всъшност ще пропусна какво изчетох и свичките тестве които си проведох в последствие по преконфигуриране 2-3 пъти на мрежата и презакачих няклко десетки пъти кабелите, но накрая всичко излезе наяве – токовите удари най-накая бяха ебали мамата на малкото ми купешко рутерче. Проблем с наличието на интернет от клиентска страна нямаше, но за NAT, редиректи и защита съвсем си е загубило вече главата… и ето ни обратно на любимия pfSense. Сега няма никакви ядове, знаех си че всичко ще свърши някой ден така, ама пуста икономия… както и да е. Наличието на новата машина обаче породи нов проблем – всичко трябваше да се преподреди наново и да прибера тази натурия която се получи накрая. След около 2 часа борба на нареждане, връзване и опъване на кабелчета най-накрая всичко беше прилежно прибрано в досега полупразния шкаф, който сега може да се каже, че изпълнява доста по-добре предвидената за него функция.

След като всичко беше подредено се заех и със самия сървър. Смених дска за операционната система с по-бърз и направих и двата диска с GPT таблиците за които четох последните няколко дена. И менно тк открих и нещо интересно, за което не бях прочел или просто не съм догледал. Интересното се състоеше в това, че GPT таблицата от системния диск се записваше не само на него, а и на втория, който беше с MBR таблица! Това стана съвсем случайно, когато смених системния (GPT) диск с такъв, на който има работещ Linux Debian и пуснах сървъра за зарежда от FreeBSD LiveCD-то. И представете с какво беше очудването ми, когато системата изрева, че първичната GPT таблица е повредвеа и ще използва втората. А това няма как да стане, без тя да е записана на втория диск! В същото време, ако се остави сървъра да зарежда линукса няма никаква индикация за съществването на GPT… смахната работа. На голямата улигофрения беше, че по тази таблица която съществуваше някъде на втория диск без никакъв проблем с

# newfs -nUL [label] /dev/ad0pX

направи BSD партишъни и премаза линукса без да се замисли… Именно там някъде се прорадна и онази зла умисъл, след като е толкова пропиваща се GPT таблицата по всички (предполагам ще се запише и на повече дискове ако са налични), как ли ще се държи с RAID? Мисля да го пробвам тези дни, въпреки че се съмнявам малко в ефекта, но нали всичко е в името на науката :). Та ако всичко е наред, скоро мисля да се похваля и с това си постижение.

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.