= bubbalog =Дневникът на моето стадо

ispCP Omega на Debian 5.04 Lenny

Friday 11.06.2010 02:52 EET · Публикувано от в = Linux =

Пътеводител: http://isp-control.net/ispcp/wiki/usage_howto/install/installation/Debian

Виж новата статия за инсталация ispCP на Debian 6.0.3 Squeeze

През тези няколко дни на бдения и будуване, паралелно с голямото подреждане най-накрая се пречупих и реших да се отклоня малко от правия път и да зкопая малко по-дълбоко в дебрте на Linux. Причината беше липсата на читав хостинг панел за FreeBSD – то не че описания в една предишна статия SysCP е много недъгав, но някакси не е много потребителки насочен, а и има известни задруднения с кирилизацията, главн с енкодинга. И ето така след доста четене за избор на дстрибуция и хостинг панел се спрях на Debian 5.04 и ispCP Omega. Честно да си кажа бях много прятно изненадан от лекотата с която се рабти на Debian. Нещата са доста добре оранизрани с пакетната система и от определена гледна точка признавам е доста по-улеснено от FreeBSD. Разликата е там, че при FreeBSD когато се инсталира нещо от готовите пакети те не се напасват едн към друг, даже и да се инсталират с -r опцията на pkg-add. Например Apache с PHP… модулите не се записват автоматчно в httpd.conf, бързо е но не достатъчно ефективно като че ли и после трябва доста ръчна донастройка. Нещата стават наистина добре при нсталиране на всичко от портовете, но там пък времето за компилиране може понякога наистина да ти скъса нервите… Е менно това не го забелязах при Debian, всичко стана за отрицателно време (без да броим неточностите по статията от горния линк и трудностите около тях), като реално само за около 40 минути може да се сдобиете с работещ линукс и довлно добър безплатен хостинг панел.

В самото начало с започва с инсталирането на операционната система. За тази цел избрах мрежовата инсталация – първо заради малкото .iso и второ – не знаех какво точно ще ми е нужно и предпочетох да го инсталирам директно от мрежата. Нещото което настна ме втрещи е броя на инсталационни дискове като никъде не е описано защо са толова мнго и кои дискове ми трябват за моята цел. Самата система реално се инсталира гола като пушка – само най-най-минималната конфигурация, всичко останало ще се инсталира в последствие.

Предварителна подготовка

След като се инсталира системата е нужно да се доинсталират някои мисля полезни и нужни в последствие елементи. Като начало това са SSH и MidnightCommander. Другото нещо което ми направи впечатление е липсата на нужда от rehash  след всяко инсталиране на приложение, а дали е по-хубаво или не незнам все още.

# apt-get install ssh
# apt-get install mc

Следващата стъпка е редактиране на /etc/apt/sources.list през редактора на mc или с nano и се прибавя

deb http://ftp.bg.debian.org/debian etch main
deb http://ftp.de.debian.org/debian/            stable          main contrib non-free
deb http://security.debian.org/                 stable/updates  main contrib non-free

Запазва се, опресняват се пакетте

# apt-get update && apt-get upgrade

и се инсталират следните компоненти. Всичко това основно е за да може да се инсталира моят любим редактор от FreeBSD – ee (EasyEditor), без кото съм като с отсечени ръце, но всеки с навиците си, Debian идва със стандартния vi и nano едитори. Следва самата инсталация на няколкото компонента, тъй като системата е в минимална конфиграция, а те ще са нужни за по-нататъчното инсталиране.

# apt-get install ee
# apt-get install locate
# apt-get install make
# apt-get install gcc
# apt-get install mysql-server mysql-client

Инсталация на ispCP

1. В началото трябва да се набави инсталацията на самия ispCP, след което да се разахивира:

# cd /root
# wget http://sourceforge.net/projects/ispcp/files/ispCP%20Omega/ispCP%20Omega%201.0.5/ispcp-omega-1.0.5.tar.gz/download
# tar -xvf ispcp-omega-1.0.5.tar.gz

2. Отива се в разархивираната директория

# cd ispcp-omega-1.0.5

и се инсталират нужните модли. Ето тук беше първата зацепванка, защото статията е писана за разновидност (или както там му се вика нямам идея) sarge или etch, a това което бях инсалирал е lenny, като съответно се променя и реда

# apt-get update && apt-get upgrade
# apt-get install `cat ./docs/Debian/debian-packages-lenny`

3. Изгражда се всичко:

# make install

и готовите файлове се копират на системата. Тук се препоръчва преди да направите тази стъпка да направите бекъп на системата си, тъй като се презаписват огромно количество важни файлове, но тъй като статията ми е писана за токуинсталирана система, смятам това за ненужно

# cp -Rv /tmp/ispcp/* /

4. Следва настройка на самата система. Отива се в директорията

# cd /var/www/ispcp/engine/setup

и се стартира скрипта за настройка

# perl ./ispcp-setup

и тук беше втората огромна греда при инсталацията, с появата на следната стряскаща грешка

Can’t locate File/MimeInfo/Magic.pm in @INC (@INC contains: /etc/perl /usr/local/lib/perl/5.10.0 /usr/local/share/perl/5.10.0 /usr/lib/perl5 /usr/share/perl5 /usr/lib/perl/5.10 /usr/share/perl/5.10 /usr/local/lib/site_perl .) at ./ispcp-setup line 40.
BEGIN failed–compilation aborted at ./ispcp-setup line 40.

След дста четене най-нактая попаднах на един пост от руски форум, където беше описано точно това и начина за отстраняването му (http://www.isp-control.ru/viewtopic.php?pid=486#p486). След като оправих едната грешка се появи и втора:

CRITICAL ERROR: Module [Crypt::CBC] WAS NOT FOUND !
CRITICAL ERROR: Module [Crypt::Blowfish] WAS NOT FOUND !
CRITICAL ERROR: Module [Crypt::PasswdMD5] WAS NOT FOUND !
CRITICAL ERROR: Module [Term::ReadPassword] WAS NOT FOUND !
CRITICAL ERROR: Module [HTML::Entities] WAS NOT FOUND !
Modules [Crypt::CBC, Crypt::Blowfish, Crypt::PasswdMD5, Term::ReadPassword, HTML::Entities] WAS NOT FOUND in your system…

Ето и решението на проблема. Оказва се, че при цялата автоматизация не са инсталирани Perl мидулите, които трябва да се доинсталират на ръка

# apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl libmd5-perl
# apt-get install libfile-mimeinfo-perl
# apt-get install libmime-perl
# perl -MCPAN -e shell
cpan[1]> install Crypt::CBC
cpan[2]> install Crypt::Blowfish
cpan[3]> install Crypt::PasswdMD5
cpan[4]> install Term::ReadPassword
cpan[5]> install HTML::Entities
cpan[6]> quit

и след което се стартира отново инсталационния скрипт.

# perl ./ispcp-setup

Следва една дълга поредица от въпроси и след като всичко мине добре може да се опитате да влезете въс вашя хстинг панел и да се позабавлявате :)

5. Превод на панела на български (http://isp-control.net/documentation/doku.php?id=dev:translate)

Последната стъпка е локализацията на хостинг панела. Отидете в директорята на локализаците и намерете файла за българска локализация bg_BG.po

# cd /root/ispcp-omega-1.0.5/language-files/po

Файла с редактира с обиновен текстови редактор, като най-общо типа му е

msgid “Angliska Fraza”
msgstr “Превод на български”

Може (почити задължително) да направте тази редакция и сами, защото честно да си кажа, оригиналня превод е приличен, но на места порядъчно недъгав. След като редактирате файла може да използвате онлайн системата за конвертиране и да конвертирате вашия .po файл в езикова настройка, която после качвате за панела, рестартирате и… Останалото е само забавление :)

3 коментара за “ispCP Omega на Debian 5.04 Lenny”

  1. Знаеш добре че и аз търсих подобен контролен панел миналата година, от октомври го ползвам и съм супер доволен с този панел специално. Германците които го доразвиват доста често пускат актуализации, добавят нови екстри като управление на домеини, ако ти се занимава издири във форума им една поредица от статии в която една групичка разработват билинг системата към панела. Освен че има преводи на доста езици, панелчето е доста лесно и за обикновените юзери, в никакъв случай не е упростено както другите популярни такива, интуитивно са разположени елементите му. Забелязвам че и други колеги са се насочили към него, мога само да ви го препоръчам горещо.

  2. Здравей!
    Хубаво си се справил,но има един малак проблем във всички верси на този панел,а то е че трябва да се конфигорира FTP сървара с самият панел.Ако се спазва всичко което е споменато в официалният сайт то това нещо не е описано.Преди време видях в руски форум койт сега немога да намерия и в конфиг файла на FTP се добавяше IP но как точно не опмния.Ще съм ти задалжен ако го опснеш тук.Ще бде мн.полезно за всеки който ще изка да гоползва.

  3. ами… точно сега съм възпрепиятстван, в момент на пренасяне на местоживеенето съм и сървърите не са при мен… ще стане най-рано след месец, ако не съм забравил до тогава, но ако не – ще го погледна, обещавам :)

Остави коментар

Писането на кирилица е задължително!
Коментари, които не са на кирилица ще бъдат изтрити без предупреждение.
Всеки коментари съдържащи 1 или повече линка, ще бъдат публикувани след одобрение.